نکات کلاس آنلاین (اصطلاحات و مفاهيم رايج در فضاي مجازي)
موضوع تدریس: اصطلاحات و مفاهیم رایج در فضای مجازی تاریخ برگزاری: 7 شهریور 1395 استاد: آقای جمشیدکیانی برگزار كننده: سامانه كوثر بلاگ جمع بندی نکات: پشتیبان سامانه کوثر بلاگ |
اصطلاحات رایج در فضاي مجازي در دو دسته کلی الف) مربوط به شبکه و ب) مربوط به سایت و وبلاگ ها و شبکه های اجتماعی قابل تقسیم است. كه با برخي از مهمترين آنها آشنا خواهيم شد.
الف) اصلاحات رایج در شبکه
Isp ( مخفف: Internet service provider)
شرکت ارائه دهنده و یا تامین کننده خدمات اینترنتی (الزاما هر مرکز اشتراک اینترنت، isp نیست. معمولا در هر استان 2 تا 3 isp وجود دارد با شرکت های متعدد. بهتر است اینترنت را از خود isp و یا شرکتی که isp دارد تهیه کنید. هم سرعت بالاتر و هم کیفیت و هزینه مناسب تر )
ip آدرس: (internet protocol)
یک آدرس متشکل از اعداد چهار بخشی مثلا 192.168.1.2 وقتی یک سیستم در یک شبکه قرار می گیرد و یا یک سیستم به دیگری متصل می شود حتما باید آی پی داشته باشد. با این آی پی می توان به سیستم متصل شد. بنابراین از راه های قطع، حذف یا تغییر آی پی ادرس است. مشابه یک آدرس پستی. از طریق این آدرس خیلی اطلاعا ت را می توان به دست آورد. البته با واکاوی اعداد.
برای اطلاع از آی پی ادرس سیستم خود مراحل زیر را دنبال کنید:
کنترل پنل/ net work akd sharing center/ روي شبكه فعال كليك كنيد/ گزينه Ditails/ روبروي گزينه آي پي آدرس، آي پي سيستم شما درج شده است.
Domain Name (نام دامنه)
نام دامنه یا Domain Name پایه و اساس نام وبسایتهاست. برای مثال،kowsarblog.ir یک دامنه است!
Firewall (دیوار آتش)
برنامه هایی هستند که از دستیابی غیرمجاز به سیستم رایانه جلوگیری می کنند. این برنامه ها ورود و خروج اطلاعات را کنترل و بررسی می کنند. یکسری موارد را جلوگیری می کنند و موارد ناشناس و مشکوک را اطلاع می دهند و از شما اجازه می گیرند. در واقع هم درگاه ورودی و هم درگاه خروجی های سیستم را تحت کنترل دارند.
تفاوت آن با آنتی ویروس ها چیست؟
آنتی ویروس وقتی عمل می کند که یک فایل یا یک برنامه از دیوار آتش عبور کرده باشد. مثلاً شما به یک فایل اجازه ورود داده اید. با این تصور که این برنامه ای که دریافت کرده اید، پاک است. مثلاً یک نرم افزار را می بینید. دانلود کنید. از دیوار اتش عبور می کند. ولی واقعاً آن نرم افزاری نیست که انتظار داشتید و یک فایل مخرب است. اینجا وظیفه آنتی ویروس است که مانع اجرای برنامه شده و آن را از بین ببرد.
ب) اصطلاحات مربوط به سایت و وبلاگ ها و شبکه های اجتماعی
كوكي ها(Cookie)
فايل هايي هستند، برای ذخیره اطلاعات کاربر وبراي پخش آن بین یک وب سایت و یک مرورگر استفاده می شود. مثلاً شما در یک فرمی، ايميل يا اسم خود را وارد مي كنيد. در صفحات يا فرم هاي ديگر اين ايميل شما نمايش داده مي شود. اين اطلاعات از طريق فايل هايي كوكي كه فقط روي سيستم شما ذخيره شده، ذخيره و خوانده مي شود.
براي حذف كوكي ها در قسمت هيستوري (history) مرورگر، اطلاعات را پاك كنيد(clear) و همچنين از فايل كوكي ها در درايو ويندوز خود نيز اطلاعات را پاك كنيد.
برچسب ( Tags)
برای توضیح دادن یا دسته بندی کردن محتوای وب بکار می روند. به این کار برچسب زدن گفته می شود. تگ ها به جستجوی بهتر مطالب کمک می کنند. عملکردی مشابه موضوع بندی دارد. با این تفاوت که موضوعات عناوین کلی تر هستند. تگ ها خیلی دقیق و مرتبط با هر مطلب انتخاب می شوند. موضوعات برای مجموعه ای از مطالب ، ولی تگ برای هر مطلب جداگانه تعریف می شوند.
هشتگ Hashtag (#)
هشتگ در واقع نوعي از برچسب است كه در شبكه هاي اجتماعي استفاده مي شود. زمانيكه يك كاربر قصد دارد نوشته خود را به دسته بندي خاصي تگ كند (در دسته بندي خاصي قرار دهد) از اين نشانه يعني شارپ استفاده مي نمايد. اگر مطلبي را با يك عنوان علامت گذاري كنيد يا اصطلاحاً هشتگ برايش تعريف كنيد، مطلب شما در آن دسته بندي قرار مي گيرد. هشتگ ها به اين منظور استفاده مي شوند كه مخاطب بتواند مجموعه اي از پست ها يا مطالبي كه شامل آن هشتگ هستند را براحتي پيدا و مطالعه كند.
چگونگي تعريف هشتگ:
با استفاده از علامت # (شارپ/ مربع) / در هر قسمت از متن كه اين علامت را بنويسيد هشتگ ايجاد مي شود.
براي تعريف كردن هشتگ هايي كه چند كلمه اي هستند، لازم است براي جداكردن كلمات ، از آندرلاين يا خط زير (نه فاصله) استفاده كرد.
مزایای هشتگ:
- مطالب گذاشته شده در هشتگ را همه میتوانند مطالعه کنند و دیگر نیازی نیست هر شخصی مطلب را جداگانه به اشتراک بگذارد.
- با مراجعه به هشتگ، نیازی به جستجوی موضوع نیست، میتوانید مطالب گوناگون را مطالعه کنید.
- همچنین در جستجوی گوگل میتوانید هشتگ مورد نظر را نوشته و مطالب مربوطه را مطالعه کنید.
استفاده بيش از حد متعارف از هشتگ در يك مطلب، ممكن است سه مشکل جدی ايجاد كند:
- اذيت كاربر و القاي حس نا مطلوب به كاربران و دشواري مطالعه متن.
- نشانه اي براي اينكه شما به صورت تهاجمی در تلاش برای تبلیغ و توسعه صفحه خود هستید.
- ممکن است پستهای شما، اسپم فرض شود.
تفاوت بین # و @:
زمانی که شما بلافاصله قبل از نام یکی از کاربران علامت @ را قرار میدهید با این عمل نام کاربر برچسب خواهد شد و از طریق نوتیفیکیشنها، مطلع پیام شما خواهد شد.
كلمات كليدي (Keywords )
کلیدواژه ها هستند که با تعریف کردن و انتخاب آن ها برای هر مطلب، موتورهای جستجو سریعتر و دقیقتر می توانند مطلب شما را پیدا کنند.
بوك ماركينگ(Bookmarking )
ذخيره كردن نشاني پايگاه هاي اينترنتي مورد علاقه در مرورگر خود جهت دسترسي راحت تر به آن.
(جهت انجام: علامت ستاره در مرورگر يا ctrl+ d و وارد كردن نام مد نظر و ذخيره و براي مشاهده آيكن كنار ستاره را كليك و از پوشه مد نظر بوك مارك مورد نظر را انتخاب كنيد)
آر اس اس ( Feed یا RSS Feed)/ خوراك
روشی است برای دسترسی به مطالب (سایت، وبلاگ، خبرگزاری ها و…) بدون اینکه سایت مورد نظر را باز کنند. از طریق feed می توانید عناوین آخرین مطالب یک سایت را به راحتی وسریع مشاهده کنید.
(روش عضويت: وارد سايت و يا ولاگ و … مورد نظر كه اين امكان و ابزار را دارد شده (معمولا انتها يا ابتداي صفحه و به صورت سه خط منحني نارنجي رنگ) و آن را كليك كنيد، گزينه subscrib now را كليك كنيد (عضويت) عنواني وارد و محل ذخيره را مشخص نماييد. نوعي بوك مارك.
ايميل (Email)
سرویس پست الکترونیکی را ایمیل می گویند. سایت های مختلفی مثل یاهو، جیمیل، هاتمیل و از داخلی ها سی اچ میل یا خود مرکز خواهران یک سرویس ایمیل دارد. این ها نمونه هایی از این سرویس ها هستند. اشتباه پرسيدن سوال«ایمیل دارید یا جیمیل!؟ » به وضوح پرسيدن سوال «ماشین دارید یا پراید!» است. صحيح آن است كه بپرسيد: ایمیل شما چيست؟ جیمیل یا هاتمیل یا یاهو میل یا سی اچ میل و ….
ابزارك ها (Widgets)
ابزارها ك ها به كاربر كمك مي كند يكسري از كارها را راحت تر انجام دهد. هم در مرورگر استفاده مي شود، هم در وبلاگ، هم در موبايل و … كارآن، آسان تر كردن كاربر براي دسترسي به يك ابزار يك يكسري اطلاعات. مثلاً در گوشي هاي تلفن، ويجت آب و هوا، ويجت اذان و … . در وبلاگ، ابزارهايي كه در نوار كناري استفاده مي كنيد، همان ويجت ها هستند. در مرورگر، تمامي افزونه ها و دكمه ها ويجت محسوب مي شود. ويجت RSS، ويجت Alexa و …
1395/12/13 @ 05:35:11 ق.ظ
گل نرگس [عضو]
عالی
1395/06/24 @ 11:10:39 ق.ظ
مدیریت استان مازندران [عضو]
با سلام و تشکر از مطالب آموزنده
اگر امکان دارد خلاصه ای از مطالب کلاسهای برگزار شده به همین صورت برای کسانی که فرصت حضور در کلاسها را ندارند قرار دهید.
سپاسگزارم
1395/06/22 @ 11:34:09 ب.ظ
مدرسه امام جعفر صادق (ع) شاهرود [عضو]
سلام و عرض ادب
بسیار متشکرم بابت دسته بندی و درج این مطالب مفید. .
1395/06/22 @ 11:26:15 ب.ظ
سلام عالی است مثل همیشه
1395/06/22 @ 07:45:42 ب.ظ
... [عضو]
بسیار عالی بود
1395/06/22 @ 07:44:10 ب.ظ
... [عضو]
بسیار عالی بود
1395/06/21 @ 11:04:59 ب.ظ
رحیمی [عضو]
با سلام و تبریک ایام مبارک ذی الحجه
عیدتان مبارک ،نفس تان مطیع امر حضرت رب
▶️
به تپش آمده با یاد تو از نو کلماتم
باز نام تو شده باعث تجدید حیاتم
بیم گرداب به دل داشتم اما تو رسیدی
که شدی “ساحل امن من و کشتی نجاتم”
باز از فرط عطش خشک شده کام من،آری
تشنه ام؛تشنه ی لبهای عطش ناک فراتم
باید احرام ببندم به طواف حرم تو
من که در صحن تو در موقف دشت عرفاتم
با دعای عرفه دست مرا کاش بگیری
مات و مبهوت نمایان شدن جلوه ی ذاتم
با تو هر لحظه مجسم شده یک روضه به چشمم
باز گریان تماشای قتیل العبراتم
سیدعلیرضا شفیعی
یا علی علیه السلام
1395/06/21 @ 08:22:32 ب.ظ
متین [عضو]
سلام .
ممنون که این مطالب خوب را منتشر کرده اید .
1395/06/21 @ 05:13:06 ب.ظ
مرکز تخصصی تفسیر شاهین شهر [عضو]
تشکر از شما بابت این نکات ارزنده